Leermethodes, leerlingvolgsysteem en schooladvies
Leermethodes
Op onze basisschool hanteren wij verschillende leermethodes. Onderaan een klein overzicht van een aantal methodes waar gebruik van wordt gemaakt. Klik op de buttons om meer te lezen over de betreffende methodes.
Leerlingvolgsysteem
Wij houden de ontwikkeling van de kinderen bij in het leerlingvolgsysteem. Voor de onderbouw wordt gebruik gemaakt van Kijk! en voor groep 3 t/m 8 maken we gebruik van het leerlingvolgsysteem IEP. Dit leerlingvolgsysteem geeft naast inzicht in de basisvaardigheden ('hoofd') ook inzicht in de ontwikkelgebieden sociaal-emotionele ontwikkeling, leeraanpak en creatief vermogen (onderdelen ‘hart’ en ‘handen’).
Voor de groepen 3 t/m 8 maken we voor het volgen van de sociaal emotionele ontwikkeling en de sociale veiligheidsbeleving gebruik van SCOL.
Schooladvies
Voor de totstandkoming van de (pre en voorlopige)adviezen wordt gekeken naar:
· de toetsresultaten van de lesmethodes (nadruk ligt vooral op begrijpend lezen en rekenen),
· de ontwikkelingslijnen in het leerlingvolgsysteem (IEP)
· de werkhouding, concentratie en (huis)werkattitude.
De stamgroepleiders van de bovenbouw en de intern begeleider stellen de (pre en voorlopige) adviezen gezamenlijk op.
Eind groep 7 krijgen de kinderen en hun ouders tijdens een gesprek het preadvies van hun eigen stamgroepleider te horen. Het gaat dan om een breed advies, dat houdt in dat er meestal een combinatie van verschillende niveaus wordt gegeven, behalve als het heel duidelijk om een VMBO-Basis advies of een overduidelijk VWO+ advies gaat. Tot februari kan dit advies nog naar boven en naar beneden worden bijgesteld.
Kinderen bij wie gedacht wordt aan leerwegondersteuning en/of praktijkschool (PRO) worden aangemeld voor het traject Zorgleerling in Beeld (ZIB) bij het samenwerkingsverband KOERS-VO. Dit traject wordt altijd met ouders besproken.
Ouders en kinderen weten met het pre-advies in welke richting ze de open dagen van de middelbare scholen kunnen bezoeken. De meeste scholen hebben open dagen in de periode van oktober tot februari, op de websites van de scholen staan de data vermeld. Houd dit zelf goed in de gaten zodat u deze met uw kind kan bezoeken.
In november worden de reguliere LVS IEP toetsen groep 8 afgenomen.
In januari volgt het voorlopig advies, dit is een schriftelijk eindadvies van school. Hierover volgt een gesprek met kind en ouders. Ouders krijgen ruim op tijd een uitnodiging voor het gesprek. Tijdens dit gesprek krijgen de ouders het codeformulier, dat is nodig voor de inschrijving bij een VO-school. Inschrijven kan vanaf 24 maart.
In de eerste helft van februari wordt (landelijk) de doorstroomtoets afgenomen.
Half maart komt de uitslag van deze doorstroomtoets. Het definitieve advies wordt gegeven. Als de toetsuitslag van de doorstroomtoets hoger uitvalt dan het preadvies van de school, dient de school het preadvies te heroverwegen, dat wil niet zeggen dat het advies ook in alle gevallen wordt bijgesteld. De stamgroepleider neemt dan contact op met de ouders.